Αχ βρε μάνα…Επιστήμονες αποκαλύπτουν τα δώρα ζωής που προσφέρει στα παιδιά της…

Κάθε χρόνο, η σημερινή ημέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στις μητέρες, τιμώντας τη μητρότητα. Είναι πάρα πολλές οι επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τα δώρα που προσφέρει αυτή η μάνα στα παιδιά της. Δώρα που καθορίζουν το αύριο του γιου και της κόρης, που δίνουν την κατεύθυνση ζωής που θα την χαράξουν…


Και το κορυφαίο δώρο όλων είναι ο μητρικός θηλασμός. Έρευνες επιστημόνων έχουν επισημάνει ότι ο θηλασμός προφυλάσσει το βρέφος από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τα βρέφη που τρέφονται με υποκατάστατα.


Παράλληλα, προφυλάσσει από τη μελλοντική εμφάνιση παχυσαρκίας, γαστρεντερικών νοσημάτων, τερηδόνας και διαβήτη τύπου 2. Πολύ σημαντική θεωρείται και η προστασία από επιπλοκές σε προβλήματα υγείας σε πρόωρα νεογνά. Ενισχύει την ανάπτυξη δεσμού μέσω της φυσικής επαφής με τη μητέρα, είναι πάντοτε φρέσκο, αποστειρωμένο και στη σωστή θερμοκρασία.


Ο θηλασμός μετά τους πρώτους έξι μήνες προστατεύει ακόμα περισσότερο το παιδί από τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, αλλά και τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού. Τα νήπια που θηλάζουν, στατιστικά έχουν πιο γερά δόντια και εμφανίζουν πιο σπάνια τερηδόνα. Επίσης, μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών ενός νηπίου σε ασβέστιο, βιταμίνες Α, Β12 και C ειδικά σε παιδιά που είναι ολιγόφαγα ή επιλεκτικά.

 

Ανεπάρκεια βιταμίνης D της μητέρας και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στο παιδί


Η εξυπνάδα των παιδιών


Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η εξυπνάδα του κάθε παιδιού κληρονομείται από τη μητέρα του και όχι από τα γονίδια του πατέρα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα γονίδια της εξυπνάδας μεταφέρονται μέσω του χρωμοσώματος Χ, το οποίο η γυναίκα διαθέτει εις διπλούν, σε αντίθεση με τον άντρα που διαθέτει ένα. Επιστήμονες από τη Γλασκόβη, μετά από τη μελέτη 12.686 νεαρών ατόμων με διαφορετική εκπαίδευση, φυλή και κοινωνικοοικονομική κατάσταση, μεταξύ των ηλικιών 14-22 ετών, παρατήρησαν πως και πάλι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της νοημοσύνης του ατόμου ήταν το IQ της μητέρας του.


Επιτυχημένα παιδιά


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι μαμάδες που εργάζονται έχουν πιο επιτυχημένες κόρες και γιους που νοιάζονται περισσότερο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 33% των κοριτσιών των εργαζόμενων μαμάδων είχαν ανώτερη θέση στη δουλειά, σε σχέση με το 25% των μαμάδων που δεν εργάζονταν εκτός σπιτιού. «Όπως φαίνεται, οι εργαζόμενες μαμάδες δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά τους, αγόρια ή κορίτσια μαθαίνουν πως να φέρονται σωστά και τι να κάνουν», επισημαίνουν οι ερευνητές.

 

Μητέρα - παιδί: Πόσο δυνατός είναι ο δεσμός ανάμεσά τους; - Ψυχο ...


Πιο κοινωνικό το παιδί


Οι ερευνητές από το πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Έσσεξ διαπίστωσαν πως εκτός από τις γνωστικές ικανότητες, η καθημερινή επαφή με τη μητέρα σε «δημιουργικές δραστηριότητες» καθιστούν το παιδί πιο κοινωνικό στη μετέπειτα ζωή του. Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η μισάωρη βοήθεια της μητέρας στην καθημερινή μελέτη των μικρών παιδιών το βοηθά να γίνει εξυπνότερο. Για την ακρίβεια, τα παιδιά μεταξύ 3-7 ετών που βοηθούνται από τη μητέρα τους στη μελέτη φαίνεται πως αναπτύσσουν περισσότερο τις γνωστικές τους ικανότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Εκτός αυτού, ο αντίκτυπος της καθημερινής επαφής με τη μητέρα φαίνεται πως είναι σημαντικός και στις κοινωνικές σχέσεις του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του.


Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να της προσφέρετε


Και αν σκέφτεστε τι δώρο να κάνετε στη μητέρα σας, έρευνα επιστημόνων που έγινε από το OpenTable, το 1/3 των ενηλίκων λέει ότι το να μοιραστούν ένα όμορφο γεύμα με τη μητέρα τους είναι το πιο ουσιώδες δώρο για εκείνη. Σίγουρα μια μαμά θα εκτιμήσει ένα διακοσμητικό για το σπίτι της ή ένα λουλούδι, αλλά τίποτα δεν θα της αρέσει περισσότερο από το να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί σας.

 

Η μάνα είναι σαν το αλάτι, η απουσία της κάνει τα πάντα άγευστα ...


Εξέχουσα θέση στη λογοτεχνία και ποίηση


Η μάνα κατέχει εξέχουσα θέση στο μύθο και στη ιστορία, στη λαϊκή παράδοση και στην τέχνη, ειδικότερα στη λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην ποίηση σε όλες της τις μορφές και όλες της τις εποχές:


1. Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Προς την μητέρα μου (1873)
“Εγώ βαρκούλα μοναχή, βαρκούλ᾽ ἀποδαρμένη
μέσα σε πέλαγο ἀνοιχτό, σε θάλασσ᾽  ἀφρισμένη,
παλαίβω με τα κύματα χωρίς πανί, τιμόνι
κι ἄλλη δεν ἔχω ἄγκουρα πλην την εὐχή σου μόνη”.


2. Γεώργιος Βιζυηνός: Η μητέρα
“Πώς να πειράξω τη μητέρα να κάμω εγώ να λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα για το καλό μου προσπαθεί;
Πώς ν’ αρνηθώ ή ν ‘ αναβάλω ό,τι ορίζει κι απαιτεί,
αφού στη γη δεν έχω άλλο κανένα φίλο σαν αυτή;”.


3. Ντίνος Χριστιανόπουλος: Τύψεις
“όσο περνούν οι μέρες και μακραίνει η ηλικία της σεμνότητας,
αισθάνομαι τις ανεπαίσθητες ραγισματιές εντός μου από νύχτα σε νύχτα να πληθαίνουν:
δρόμοι που πήρα με χαμηλωμένα μάτια φώτα που πέσαν πάνω μου ανελέητα
λόγια πιο πρόστυχα κι απ’ τις χειρονομίες – μα πιο πολύ, η όψη της μητέρας μου
όταν γυρνώ αργά το βράδυ και τη βρίσκω
μ’ ένα βιβλίο στο χέρι να προσμένει βουβή ξενυχτισμένη και χλομή”

 

Σκέψου να είσαι αυτή η μάνα..


Απόψεις


1. “Το σημαντικότερο απ’ όλα τα δικαιώματα των γυναικών είναι το δικαίωμα τους να γίνονται μητέρες.” Lin Yutang
2. “Η μητέρα είναι μια γυναίκα που έχει αναλάβει μια ζωή επιπλέον. Θα είναι δυο άνθρωποι στο ίδιο πετσί για την υπόλοιπη ζωή της.” Pam Brown
3. “Η απόφαση να κάνεις ένα παιδί είναι σοβαρότατη. Αποφασίζεις πως θα έχεις την καρδιά σου για πάντα να κόβει βόλτες μακριά από το σώμα σου.” Elizabeth Stone
4. “Τα παιδιά είναι οι άγκυρες που κρατούν μια μητέρα στη ζωή.” Σοφοκλής (496-405π.Χ.)
5. “Άβυσσος βαθιά η καρδιά της μάνας. Στα βάθη της πάντα η συγχώρεση” Μπαλζάκ
6. “Δικαίως ονομάζουμε τη γη μητέρα, αφού την ποδοπατούμε και αυτή δεν παύει να αποδίδει καρπούς και άνθη” Καμπούρογλου

 

Η Πόντια Μάνα της προσφυγιάς | Lelevose.GR


Και λίγη ιστορία


«Μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Η ανάγκη για την τιμητική αυτή της μητρότητας προέκυψε από την προσωπική τραγωδία της Jarvis: Από τα 13 της παιδιά, μόλις τα 4 κατάφεραν να φτάσουν έως την εφηβεία. Πέθαναν από ασθένειες κοινές της εποχής (ιλαρά, τυφοειδή πυρετό, διφθερίτιδα), απώλειες που ενέπνευσαν την Jarvis να αναλάβει δράσει ώστε να βοηθήσει την κοινότητά της στη μάχη κατά των παιδικών ασθενειών.

 

Πηγή: https://edwzeis.gr/

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ