Αντέχετε;Η..θυσία μπροστά στα οφέλη της υγείας σας.Για καρκίνο,χοληστερίνη και μακροζωία
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να προσθέσετε καυτερές πιπεριές στη διατροφή σας. Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Και ήρθαν πολλές επιστημονικές έρευνες να επιβεβαιώσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη για την υγεία τους.
Η κατανάλωση πιπεριάς μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ παίζει ρόλο και στη μακροπρόθεσμη πρόληψη του καρκίνου.
Μάλιστα, αμερικάνικη επιστημονική έρευνα τις ορίζει ως ένα από τα μυστικά πίσω από την μακροζωία. Και αυτό, όπως επισημαίνουν, επειδή η κατανάλωσή τους αποδεδειγμένα μειώνει κατά 13% την θνησιμότητα...
Η καψαϊκίνη, το αλκαλοειδές που είναι υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση στις καυτερές πιπεριές μπορεί να προσφέρει οφέλη στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών.
Αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος
Όταν τρώτε καυτερές πιπεριές, η καψαϊκίνη διεγείρει τα νεύρα με τρόπο που ευνοεί την αυξημένη ροή αίματος. Αυτό το αποτέλεσμα δοκιμάστηκε σε αρουραίους σε μια μελέτη του 1993 που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Physiology». Οι ερευνητές αύξησαν την αρτηριακή πίεση στις φλέβες των αρουραίων, προκαλώντας υπέρταση. Μία ομάδα αρουραίων εγχύθηκε με καψαϊκίνη και μια άλλη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo), ενώ υπήρξε και μια τρίτη ομάδα ελέγχου. Όταν όλα τα ποντίκια εξετάστηκαν για την καρδιαγγειακή τους υγεία, το αίμα των αρουραίων που είχαν λάβει την καψαϊκίνη είχε κυκλοφορία ανάλογη με αυτή των αρουραίων της ομάδας ελέγχου. Αντίθετα, η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο είχε περιορισμένη ροή αίματος. Αυτό δείχνει ότι οι καυτερές πιπεριές αυξάνουν την κυκλοφορία και μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μειώνουν τη χοληστερόλη
Ένας άλλος τρόπος που οι καυτές πιπεριές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και την καλή κυκλοφορική υγεία είναι μέσω της ρύθμισης των επιπέδων χοληστερόλης. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Nutrition», βρέθηκε ότι η καψαϊκίνη μειώνει τη χοληστερόλη και βελτίωσε το προφίλ των λιποπρωτεϊνών σε χάμστερ που τράφηκαν με διατροφή υψηλής χοληστερόλης. Βρέθηκε ότι η καψαϊκίνη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης, επιτρέποντας την εξάλειψη της περίσσειας χοληστερόλης από το σώμα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καυτερές πιπεριές μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο βοηθώντας να διατηρηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε ένα υγιές εύρος.
Βελτιώνουν την πέψη
Στην παραδοσιακή ιατρική, τα καυτερά μπαχαρικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικά του πεπτικού συστήματος και για τη θεραπεία των πεπτικών παθήσεων. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism», εξέτασε την επίδραση της καψαϊκίνης στις δραστηριότητες των αντιοξειδωτικών ενζύμων στο στομάχι και τα έντερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτίωσε τη λειτουργία όλων αυτών των αντιοξειδωτικών ενζύμων, δείχνοντας ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προστατεύσει το στομάχι και τα έντερα, ενώ ευνοεί την πέψη.
Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η καψαϊκίνη παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Οι ερευνητές έχουν καταδείξει ότι η καψαϊκίνη παρεμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων του προστάτη, πράγμα που σημαίνει ότι η χρησιμοποίησή της στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.
Επιπρόσθετα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Anticancer Research», οι επιστήμονες εισήγαγαν καπνό σε χάμστερ για να προκαλέσουν καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες. Έδωσαν στη μία ομάδα καψαϊκίνη και στην άλλη ένα εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έλαβε την καψαϊκίνη εμφάνισε λιγότερη ανάπτυξη όγκων στους πνεύμονες απ’ ό,τι η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιπεριές μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε όσους καπνίζουν ή ζουν σε μολυσμένες περιοχές.
Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Biology, έδειξε ότι η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς έχει την ιδιότητα να σταματά την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε άλλους ιστούς.
Οι λάτρεις ζουν περισσότερο
Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.
Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και το είδος των θανάτων, με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.
Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.
Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.
Πηγή: https://eftrogin11.blogspot.com/