Οι επιστήμονες είναι σαφείς.Τότε θα κλείσουν τα σχολεία…Τι φοβούνται

Η «έκρηξη» κρουσμάτων στις ηλικίες έως 17 ετών προκαλεί ανησυχία σε γονείς, αλλά και επιστήμονες. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία, με πολύ προσεκτικά βήματα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις.


Ήδη αρκετοί επιστήμονες δηλώνουν ότι “αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία…”.  Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τμήματα θα κλείνουν με 50% συν ένα κρούσματα δηλαδή με πάνω απο τους μισούς μαθητές να έχουν διαγνωστεί με κοβιντ ωστόσο τηλεκπαίδευση δεν θα προβλέπεται για τους ασθενείς αλλά μόνο στην περίπτωση που θα κλείνει ολόκληρο το τμήμα.


Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, θεωρεί πως με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα κορονοϊού. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών.


Οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν πως «η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων, αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν», θεωρούν.


Επισημαίνουν ότι «ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κορονοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες».


Πάντως, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες.
Ο προβληματισμός οφείλεται στα δεδομένα του καλοκαιριού που είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η αύξηση κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε παιδιά ήταν ραγδαία.


Η «έκρηξη» των κρουσμάτων στις ηλικίες έως 17 ετών, που καταγράφηκε τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν:

 

Απρίλιος 6.802
Μάιος 9.011
Ιούνιος 2.962
Ιούλιος 13.948
Αύγουστος 19.191

 

Πηγή: https://edwzeis.gr/

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ