Οι κίνδυνοι που κρύβει για την καρδιά σας το καλοκαίρι.Τι να κάνετε για να αποφύγετε τις περιπέτειες

Κάθε καλοκαίρι πολλοί που θέλουν να αποφύγουν περιπέτειες με την υγεία τους την καλοκαιρινή περίοδο ρωτούν τους γιατρούς τους για τους κινδύνους που κρύβει, τι μπορούν να κάνουν και τι όχι.


Χρηστικές συμβουλές για την περίοδο του καλοκαιριού δίνει ο Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Ηλίας Τσούγκος:


Έκθεση στον ήλιο


Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη και η σωματική καταπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιά σας. Για να διαφυλαχθεί η υγεία της καρδιάς μας θα πρέπει να λαμβάνετε μέτρα έτσι  ώστε η θερμότητα που παράγει ο οργανισμός να είναι μικρή και η θερμότητα που αποβάλλει μεγάλη.


Μπάνιο στη θάλασσα


Μπορείτε να κολυμπάτε στη θάλασσα αρκεί να μην είναι πολύ κρύο το νερό, να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα έτσι ώστε το σώμα να εξομοιώνει την θερμοκρασία του νερού και καλό είναι να βρίσκεστε στην παραλία κυρίως πρωινές ώρες (έως τις 12:00 ) για να μην εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες.


Φαγητό και καλοκαίρι


Θα πρέπει να  αποφεύγετε τα βαριά, πλούσια σε λίπη γεύματα και τα οινοπνευματώδη ποτά και να καταναλώνετε μικρά, συχνά και ελαφρά γεύματα και να πίνετε άφθονο δροσερό νερό. Η πρόσληψη υγρών, πάντως, πρέπει να γίνεται με φειδώ από τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουν διότι υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσής τους στους πνεύμονες – και αν συμβεί αυτό κινδυνεύουν να εκδηλώσουν δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα.


Σωματική άσκηση και καλοκαίρι


Να αποφεύγετε η σωματική καταπόνηση στην έντονη ζέστη. Η συμβουλή αυτή παρερμηνεύεται από πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν πως σημαίνει απλώς ότι δεν πρέπει να εργάζονται στον ήλιο ή σε υπαίθριους χώρους και όχι να αποφεύγουν τις βόλτες. Προσεκτικοί πρέπει να είστε και με το ντύσιμό σας: συνιστώνται ελαφρά, ανοικτόχρωμα βαμβακερά ρούχα και, εκτός σπιτιού, γυαλιά ηλίου και καπέλο.
Πρέπει επίσης να βαδίζετε στην σκιερή πλευρά του πεζοδρομίου. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι αγύμναστοι μεσήλικες, οι οποίοι έπειτα από ένα χειμώνα καθιστικής ζωής, σπεύδουν να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ. Καλό είναι να βελτιώσουν σταδιακά τη φυσική τους κατάσταση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα κολυμπούν συστηματικά και έντονα για λίγες ημέρες και όταν έλθει η ώρα των θαλασσίων σπορ θα ασχοληθούν με αυτά με προοδευτικό τρόπο.


Φάρμακα και καλοκαίρι:


Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για το κατά πόσον πρέπει να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή τους, αλλά και τι πρέπει να κάνουν ή να αποφεύγουν σε περίπτωση ακραίων θερμοκρασιών. Ειδικά οι υπερτασικοί θα πρέπει σε συνεργασία με τον γιατρό τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της δοσολογίας ή του αριθμού των αντιυπερτασικών φαρμάκων που λαμβάνουν, ιδίως των διουρητικών ή των ανταγωνιστών ασβεστίου.

 

Πηγή: https://edwzeis.gr/

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ