Προσπαθούν να μας πείσουν,αλλά..Επιστήμονες:να γιατί πρέπει να εντάξουμε τα έντομα στη διατροφή μας

Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι καταναλώνουν έντομα, από σκαθάρια μέχρι κάμπιες, μεταναστευτικές ακρίδες, ακρίδες, τερμίτες, και λιβελούλες. Στην αρχαία Ελλάδα, τα τζιτζίκια θεωρούνταν πολυτελή σνακ. Ακόμα και οι Ρωμαίοι έβρισκαν τις προνύμφες των σκαθαριών πεντανόστιμες.
Σήμερα, για πολλούς ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την εντομοφαγία, τα έντομα θεωρούνται αηδιαστικά... 
Σχεδόν 2.000 είδη εντόμων τρώγονται, αποτελώντας μεγάλο μέρος της καθημερινής διατροφής δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι πιο ενθουσιώδεις καταναλωτές βρίσκονται στις τροπικές χώρες, επειδή είναι αποδεκτό στις κουλτούρες τους.

Για παράδειγμα, στην Καμπότζη της δυτικοανατολικής Ασίας, μαζεύουν τεράστιες ταραντούλες, τις ψήνουν και τις πωλούν στις αγορές. Στη δυτική Αφρική, το ζουμερό σκουλήκι μοπάνε είναι βασική τροφή, που τσιγαρίζεται σε πικάντικη σάλτσα ή τρώγεται αποξηραμένο κι αλατισμένο. Και στο Μεξικό, ψιλοκομμένα σκαθάρια ψήνονται με σκόρδο, λεμόνι, και αλάτι.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα έντομα είναι πολύ υγιεινά. Οι ειδικοί, παράλληλα σημειώνουν πως η εντομοφαγία θα μπορούσε να είναι μία οικονομική λύση για αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν έλλειψη τροφίμων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων, τα έντομα μπορεί να περιέχουν ως και 80% πρωτεΐνες, τις θεμέλιους λίθους του οργανισμού μας, και έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ίνες, και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Τα περισσότερα φαγώσιμα έντομα περιέχουν την ίδια ποσότητα ή και παραπάνω σίδηρο από το μοσχάρι, γεγονός που τα καθιστά έναν τεράστιο, ανεκμετάλλευτο πόρο αν αναλογιστεί κανείς ότι η έλλειψη σιδήρου είναι το πιο συχνό διατροφικό πρόβλημα στον κόσμο.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα έντομα είναι καλή ιδέα για δίαιτα, αφού πολλά είδη δίνουν λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Προσφέρουν επίσης υγιεινά ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Το σκουλήκι αλεύρου είναι ένα ακόμα θρεπτικό παράδειγμα. Οι προνύμφες του κίτρινου σκαθαριού είναι γηγενείς στην Αμερική και καλλιεργούνται εύκολα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πολλά υγιή μέταλλα, και περιέχουν ως και 50% πρωτεΐνη, σχεδόν όση και η αντίστοιχη ποσότητα μοσχαριού.
Τα έντομα μπορεί να είναι πεντανόστιμα. Τα σκουλήκια αλεύρου έχουν τη γεύση των ψημένων καρπών. Οι ακρίδες μοιάζουν με τις γαρίδες. Κάποιοι λένε ότι τα τριζόνια, μυρίζουν όπως το ποπ κορν.
Η καλλιέργεια εντόμων προς κατανάλωση έχει επίσης λιγότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από ό,τι η εκτροφή ζώων, επειδή τα έντομα εκπέμπουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου και χρειάζονται λιγότερο χώρο, νερό και τροφή. Κοινωνικοοικονομικά, η παραγωγή εντόμων θα βελτίωνε το επίπεδο ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες αφού οι φάρμες εντόμων είναι μικρές, ιδιαίτερα παραγωγικές, και ταυτόχρονα σχετικά φτηνές για την συντήρηση τους.

Τα έντομα μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μία πιο βιώσιμη πηγή τροφής για τα εκτρεφόμενα ζώα, όπου μπορούν να εκτραφούν με βιολογικά απόβλητα, όπως τα φλούδια λαχανικών, που αλλιώς θα καταλήξουν να σαπίζουν στις χωματερές.
Αντιμέτωποι με ένα πιάτο ψητών τριζονιών, οι περισσότεροι άνθρωποι θα οπισθοχωρούσαν στην ιδέα όλων αυτών των ποδιών και κεραιών κολλημένες ανάμεσα στα δόντια τους. Σκεφτείτε όμως τον αστακό. Κατά βάση είναι ένα γιγάντιο έντομο με πολλά πόδια και κεραίες, που θεωρούσαμε κάποτε ένα κατώτερο, αηδιαστικό φαγητό. Τώρα ο αστακός θεωρείται λιχουδιά.
Μπορεί το ίδιο να γίνει και με τα έντομα;

Πηγή: https://eftrogin11.blogspot.com/

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ