Στη Βουλή το στέμμα,το σκήπτρο και το ξίφος του Όθωνα…που δεν τα φόρεσε ποτέ

Στην επιβλητική αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων θα φιλοξενούνται από σήμερα και για τα επόμενα σαράντα εννέα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2073, «τα Βασιλικά Εμβλήματα του Όθωνα, στέμμα-σκήπτρο-ξίφος».


Τα εμβλήματα του πρώτου βασιλιά του ελληνικού κράτους που ανευρέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το καλοκαίρι του 2023 στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, παραχωρήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Κοινοβουλίου. Τα ιστορικά κειμήλια παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, από την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.


Τα τρία βαρυσήμαντα ιστορικά κειμήλια θα είναι πλέον κτήμα όλων των επισκεπτών και ιδιαίτερα της ελληνικής μαθητικής νεολαίας η οποία επισκέπτεται με πολύ συστηματικό τρόπο τη συγκεκριμένη αίθουσα.

 

 

Τα «βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα»


Τα βασιλικά εμβλήματα (regalia) του Όθωνα αποτελούνται από το στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή.

Στέμμα:

Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο, βελούδο, 25 x 29 εκ., Εργαστήριο χρυσοχοΐας: Fossin et fils Joailliers du Roi, Παρίσι, Έτος παραγγελίας 1835.
Στο κάτω μέρος φέρει δάφνινη στεφάνη. Οκτώ τόξα, διακοσμημένα με ανθέμια, πλοχμούς και λεοντοκεφαλές σε εναλλαγή, υποστηρίζουν οκτώ καμπύλα στελέχη με ανθέμια στη βάση τους και διακόσμηση από κλαδιά φοίνικα. Η επίστεψη στο κέντρο κοσμείται με τη βασιλική σταυροφόρο σφαίρα. Στο εσωτερικό του διατηρείται το πορφυρό βελούδο.

 

Σκήπτρο:

Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο και σμάλτο, 78 x 7,4 εκ., Εργαστήριο χρυσοχοΐας: Fossin et fils Joailliers du Roi, Παρίσι, Έτος παραγγελίας 1835.
Αποτελείται από δύο επιμήκη ωοειδή στελέχη, με κατά τόπους ανάγλυφη φυτική διακόσμηση, και επίστεψη που συνδέονται μεταξύ τους με τετράπλευρα διακοσμημένα κομβία. Η επίστεψη φέρει ανάγλυφα φύλλα άκανθας και ολόγλυφο στέμμα σε μικρογραφία, με ανθέμια και πλοχμούς, εσωτερικά κοσμημένο με πορφυρό σμάλτο, και με τη βασιλική σταυροφόρο σφαίρα στην κορυφή. Στα κομβία, το μονόγραμμα του Βασιλιά Όθωνα εναλλάσσεται με λευκό σταυρό από σμάλτο, με τα χρώματα της βαυαρικής σημαίας στην ένωση των κεραιών του, και ολόσωμους αντωπούς λέοντες. Το κατώτερο τμήμα του σκήπτρου απολήγει σε σφαίρα με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση και την εγχάρακτη επιγραφή του κατασκευαστή.

 

Ξίφος σε θήκη:

Χρυσός, επιχρυσωμένο μέταλλο, σμάλτο και lapis lazuli, 92 x 12,7 εκ., Εργαστήρια κατασκευής: Manceaux Fabricant d’armes και Fossin et Fils Joailliers du Roi, Παρίσι, Έτος παραγγελίας 1835.
Η περίτεχνη χρυσή θήκη είναι διακοσμημένη κατά διαστήματα με ανάγλυφους δακτυλίους με φυτικά κοσμήματα. Στο άνω τμήμα, φέρει ανάγλυφη διακόσμηση σε ζώνες με άνθη, πλοχμούς και λεοντοκεφαλή σε μετάλλιο. Σε χρυσό διάχωρο προβάλλει, στην πρόσθια όψη, το εστεμμένο εθνόσημο της Ελλάδας σε γαλάζιο και λευκό σμάλτο, ενώ, στην πίσω όψη, αναγράφονται τα εργαστήρια κατασκευής. Το μονόγραμμα του Βασιλιά Όθωνα μαζί με ανάγλυφο πλοχμό προβάλλει σε ανώτερη ζώνη. Οι οπές ανάρτησης διαμορφώνονται σε ελισσόμενα φίδια. Στο κάτω τμήμα της θήκης, ολόσωμη γυναικεία μορφή σε φοινικόσχημο μετάλλιο, προφανώς προσωποποίηση της Νίκης, προβάλλει μπροστά σε πολεμικά τρόπαια. Στη βάση, δελφίνια ελίσσονται γύρω από τρίαινα. Η λαβή του ξίφους, από λαζουλίτη λίθο, απολήγει σε κομβίο με ανάγλυφα φυτικά κοσμήματα και δυο γυναικεία προσωπεία. Φύλλα φοινικιάς, ανθέμια, πλοχμοί, ανάγλυφα προσωπεία και λεοντοκεφαλές κοσμούν τα οριζόντια στελέχη του δακτυλοφύλακα.

 

Πηγή: https://edwzeis.gr/

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ