Ζωγράφιζε με αγανάκτηση.Διεγράφη από την Ακαδημία Αθηνών γιατί είχε προβλήματα όρασης…

Σαν Σήμερα, πριν 87 χρόνια, γεννήθηκε στη Χαλκίδα ο ζωγράφος και σκηνογράφος Δημήτρης Μυταράς. Ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της γενιάς του ’60 με διεθνή καταξίωση. Υπήρξε και ποιητής, ταλαντούχος ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος.


Το έργο του Δημήτρη Μυταρά, τόσο το ζωγραφικό, όσο και το σκηνογραφικό, είναι εκτεταμένο. Συμμετείχε σε πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αλεξάνδρεια, Παρίσι, Σάο Πάολο, Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Φλωρεντία, Βενετία, Γένοβα, Βελιγράδι, Νέα Υόρκη, Στοκχόλμη, Τόκιο κ.α.), είχε κάνει τοιχογραφίες για τράπεζες, εργοστάσια, ξενοδοχεία, για το Μέγαρο Ελλήνων Εφοπλιστών, για σπίτια, για το Νοσοκομείο Μητέρα, ακόμα και για ένα νυχτερινό κέντρο της Αθήνας, είχε ζωγραφίσει χαλιά, βιβλία, μέχρι και γελοιογραφίες και το έργο του «Δεξίλεως» τοποθετήθηκε στον σταθμό «Δάφνη» του αθηναϊκού μετρό.


Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, το μήνυμα που περνούσε μέσα από την παντός τύπου τέχνη του ήταν η αγανάκτηση. Και αυτή ήταν φανερή στη γραφή της ζωγραφικής του. “Χωρίς την αγανάκτηση δεν μπορώ να κάνω δουλειά, δεν μπορώ να ζωγραφίσω», είχε πει. «Δεν έχω στόχο, δεν μπορώ να ζωγραφίσω με κάποιο πρόγραμμα. Ό,τι μ’ ενοχλεί κάθομαι και το ζωγραφίζω. Αυτό είναι σωστό για μένα».


Το 2008, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Δύο χρόνια μετά, άρχισε να εκδηλώνεται μια ασθένεια στα μάτια του, την οποία οι γιατροί διέγνωσαν ως οπτική νευροπάθεια. Έχασε το 90% της όρασής του μέσα σε λίγους μήνες. Η Ακαδημία Αθηνών αναγκάστηκε να τον διαγράψει, μετά από τις επανειλημμένες απουσίες του λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Αν και διατήρησε τον τίτλο του τακτικού μέλους, αισθάνθηκε βαθιά πληγωμένος από αυτή την απόφαση.


Μετά από πολυάριθμες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, το 2001, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 82 ετών.

 

Πηγή: https://edwzeis.gr/

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ