Δίνουν ξανά..ζωή στο ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη.Οι αλλαγές που σχεδίασαν οι αρχαιολόγοι

Προχωρά η μελέτη στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, μετά την έγκριση από το ΚΑΣ. Όπως επισημαίνεται στην αρχιτεκτονική μελέτη, το μνημείο και ο μαρμάρινος περίβολος χρονολογούνται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, με τον περίβολο να αποξηλώνεται – κυρίως στα δυτικά – τα ρωμαϊκά χρόνια. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο γνωστός Λέοντας της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, πάνω από το ταφικό σήμα, γεγονός που στηρίζει μια σειρά δεδομένων κυρίως ως προς τη δομή του λιονταριού, καθώς και γεωμετρικά στοιχεία.
Ως προς τις προτάσεις για τα πρανή, η διαμόρφωσή τους θα γίνει σε δυο φάσεις, ενώ αργότερα θα προχωρήσει η σταδιακή πλήρωσή τους σε σημεία ώστε να αποδοθεί η γεωμετρία του αρχικού τύμβου, αλλά και να προστατευθεί το ταφικό σήμα στην κορυφή.
Επίσης, προτάθηκε η αποκατάσταση τμήματος του περιβόλου στη νότια πλευρά και, όπου υπάρχει διάσπαρτο υλικό, να προστεθεί στην ανατολική, που είναι και η καλύτερα σωζόμενη.

Ως προς την επισκεψιμότητα του μνημείου, προτάθηκε η πρόσβαση να διευκολύνεται με μια διακριτική σκάλα (ή ανύψωση-γέφυρα) στην είσοδο και δυο κλίμακες από ξύλο ή μέταλλο στο εσωτερικό, ενώ στις επισκέψεις να συμμετέχουν ολιγομελείς ομάδες, όχι μεγαλύτερες από οκτώ άτομα.
Ως προς τον γλυπτό διάκοσμο (Σφίγγες, Καρυάτιδες...), η μελέτη προβλέπει αποκατάσταση των φτερών των Σφιγγών με το αυθεντικό υλικό που έχει βρεθεί στον χώρο, καθώς και την επανατοποθέτηση της μαρμάρινης κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας.

Για τις Καρυάτιδες οι οποίες, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, κατασκευάστηκαν επιτόπου, προτάθηκε η ανάταξη μέρους του επιστηλίου ώστε να γίνει εφικτή η αποκατάσταση του πόλου και μέρους του κεφαλιού που λείπει από μία.
Το ταφικό μνημείο φαίνεται ότι είχε διάφορες οικοδομικές φάσεις και επισκευές, ίσως και αλλαγή χρήσης, η οποία αρχικά είχε λατρευτικό χαρακτήρα, πιθανόν ως ηρώο. Θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες μελέτες για κάθε επιμέρους τομέα του μνημειακού συγκροτήματος.

Πηγή: https://edwzeis1.blogspot.com/

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ