Εντυπωσιακό. Επιστήμονες ανακάλυψαν το φρούτο που προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental Gerontology, υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση...σταφυλιών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες παρατήρησε ότι η κατανάλωση σταφυλιών δύο φορές την ημέρα επί έξι μήνες παρείχε προστασία έναντι της σημαντικής μεταβολικής εξασθένησης εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.


Η μελέτη αφορούσε άτομα με ήπια εξασθένηση της μνήμης και η χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές που θεωρείται χαρακτηριστικό σημάδι πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ.


Εκτός από την προστασία της μεταβολικής δραστηριότητας, η διατροφή αυτή συντέλεσε και σε αυξημένο μεταβολισμό σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με μεμονωμένες βελτιώσεις στην προσοχή και την επίδοση της λειτουργικής μνήμης.
«Η μελέτη είχε στόχο να εξετάσει την επίδραση των σταφυλιών, ως ολόκληρο φρούτο έναντι των μεμονωμένων συστατικών και δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένησης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η πιλοτική αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια έχουν ωφέλιμο ρόλο στη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία, αν και θα πρέπει να επαληθευθούν τα δεδομένα σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα», εξηγεί ο Δρ Ντανιελ Σιλβερμαν, επικεφαλής ερευνητής.
Στη μελέτη οι συμμετέχοντες με πρώιμη εξασθένηση της μνήμης επιλέχθηκαν τυχαία να φάνε 21/4 κούπες σταφύλια την ημέρα σε μορφή σκόνης ή σκόνη χωρίς πολυφαινόλες που έμοιαζε όμως σε εμφάνιση και γεύση με την πρώτη.
Η γνωστική επίδοση μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έξι μήνες.



Οι αλλαγές στον εγκεφαλικό μεταβολισμό καταγράφηκαν μέσω απεικόνισης PET, στην αρχή και έπειτα από έξι μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών διατήρησε την μεταβολική δραστηριότητα σε υγιή επίπεδα στις εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται από τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, όταν ξεκινά η μεταβολική φθορά

.
Τα άτομα που δεν κατανάλωσαν σταφύλια είχαν σημαντική μεταβολική εξασθένηση σε αυτές τις καίριες εγκεφαλικές περιοχές. Επίσης, όσοι έκαναν πλούσια σε σταφύλια διατροφή είχαν θετικές αλλαγές στον περιφερειακό εγκεφαλικό μεταβολισμό που συσχετίζεται με βελτιώσεις στην γνωστικότητα και την λειτουργική μνήμη.
Οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και ευνοώντας τη ροή του αίματος.

 

 

πηγή:gynaikaesy1.blogspot.com 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ