Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το βάρος και την παχυσαρκία

Το βάρος είναι ένα ευαίσθητο θέμα για όλους μας, πόσο μάλλον για τα παιδιά και τους έφηβους. Η έντονη επιθυμία που έχουν οι περισσότεροι να είναι αδύνατοι ξεκινά από νωρίς, καθώς έχει βρεθεί ότι κορίτσια από την ηλικία των 6 κιόλας χρόνων εκφράζουν ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους και την πρόσληψη βάρους.

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, η προσέγγιση του θέματος, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, χρειάζεται προσοχή και το πώς θα χειριστούμε εμείς το θέμα, μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση επάνω τους για όλη τους τη ζωή, σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι παρακάτω συμβουλές, όμως, θα σας βοηθήσουν να το συζητήσετε όσο πιο σωστά γίνεται με τα παιδιά σας και θα σας καθοδηγήσουν πώς να απαντήσετε, αν το παιδί σας το θέσει ως θέμα. 

 

Ενθαρρύνετε τον ανοιχτό διάλογο
Μην διστάσετε να μιλήσετε με το παιδί για το θέμα «βάρος» και ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τις σκέψεις και το πώς νιώθει για την εικόνα του, όποτε τεθεί το θέμα. Όταν τα παιδιά συζητούν το θέμα του βάρους τους, ακούστε τα και αναγνωρίστε αυτό που αισθάνονται. Κι αν είχατε εσείς μικρότεροι παρόμοιες εμπειρίες, μπορεί να τα βοηθήσει να τις μοιραστείτε μαζί τους. Εξηγήστε τους ότι οι άνθρωποι βγαίνουν σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και ότι εσείς τα αγαπάτε όπως κι αν είναι. Αν έχει πρόβλημα το ίδιο με το βάρος του, φροντίστε να μάθετε από πού πηγάζει, π.χ. αν το πειράζει κανείς στο σχολείο ή αναφέρθηκε κάποιος συγγενής στο βάρος του ή αν νιώθει έτσι επειδή δεν του χωράνε τα ρούχα του. Αν το βάρος, οι διατροφικές συνήθειες και η δραστηριότητές του συνάδουν με την ηλικία του, καθησυχάστε το και μην επικεντρώνεστε στο βάρος.

 

Μην κάνετε αρνητικά σχόλια
Η αρνητική κριτική που μπορεί να κάνετε στο σώμα σας ή στο σώμα του παιδιού σας μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην εικόνα που έχει και το ίδιο για το σώμα του και στη σχέση του με το φαγητό. Δώστε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά με τον τρόπο που μιλάτε τόσο για το δικό σας σώμα, όσο και για το σώμα άλλων ανθρώπων και αποφύγετε τις δίαιτες που υπόσχονται bikini body σε 2 εβδομάδες, αν δεν θέλετε να στραφεί προς αυτές και το παιδία σας στο μέλλον.

 

Λάβετε δράση
Όπως θα έχετε διαπιστώσει, τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους δώσετε παραδείγματα και να τα βοηθήσετε να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες που θα κρατήσουν για όλη τους τη ζωή. Αν το παιδί είναι στο δημοτικό ή ακόμη πιο μικρό κι έχετε ανησυχίες για το βάρος του, μην το συζητήσετε μαζί του, απλώς προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές του τρόπου ζωής στην οικογένεια, δηλαδή να τρώτε πιο υγιεινά και να κινείστε περισσότερο (περπάτημα, άσκηση, κ.ο.κ.). Τρώτε τακτικά και ισορροπημένα οικογενειακά γεύματα και σνακ και μειώστε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στην τηλεόραση ή παίζοντας video games. Ψάξτε για άλλους τρόπους διασκέδασης και περάστε κι εσείς χρόνο μαζί τους παίζοντας.

 

Αποφύγετε τις κατηγορίες
Ποτέ μην φωνάξετε, απειλήσετε, δωροδοκήσετε ή τιμωρήσετε τα παιδιά σας για το βάρος, το φαγητό ή την φυσική τους δραστηριότητα. Αν μετατρέψετε αυτά τα θέματα σε διαμάχη μεταξύ σας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά, καθώς η ντροπή, η κατηγορία και ο θυμός συνήθως οδηγούν στην αποτυχία. Όσο χειρότερα αισθάνονται τα παιδιά για το βάρος τους, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγηθούν στην υπερφαγία ή να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.   

 

Χτίστε ένα κοινό μέτωπο
Όπως με οποιοδήποτε άλλο σημαντικό θέμα, οι γονείς και άλλοι σημαντικοί και κοντινοί συγγενείς πρέπει να έχουν σύμπνοια. Τα μπερδεμένα μηνύματα για το βάρος τους, μπορεί να έχουν συνέπειες.

 

Μιλήστε με τον γιατρό σας
Αν κάποιος επαγγελματίας υγείας εκφράσει ανησυχία για το βάρος του παιδιού σας, καλό θα ήταν να μιλήσετε μαζί του, χωρίς το παιδί, για τις δικές σας ανησυχίες και την ανάπτυξη του παιδιού σας. Ζητήστε του προτάσεις και καθοδήγηση για το πώς να κάνετε θετικές αλλαγές στις οικογενειακές σας διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Για παιδιά και εφήβους, μιλήστε με ειδικούς που εξειδικεύονται σε αυτές τις ηλικίες, με διαιτολόγο-διατροφολόγο εξειδικευμένο στην παιδιατρική και ψάξτε για εκπαιδευτικά προγράμματα νοσοκομείων ή κλινικών που μπορούν να βοηθήσουν. Είναι σημαντικό να χτιστεί μια ισορροπημένη διατροφή για απώλεια βάρους, καθώς το παιδί βρίσκεται ακόμη στην ανάπτυξη. 

 

Επικεντρωθείτε στην υγεία
Το πιο σημαντικό είναι πρώτα απ’ όλα η υγεία του παιδιού σας και μετά το βάρος. Αν η οικογένειά σας ξεκινήσει να τρέφεται πιο σωστά και να κινείται περισσότερο, τα παιδιά σας μπορεί μελλοντικά και ψηλώνοντας να αλλάξουν την εικόνα τους. Μην ξεχνάτε να τα επιβραβεύετε για τις υγιεινές επιλογές που μπορεί να κάνουν, όπως π.χ. όταν παίζουν έξω αντί για video games, παρά για το ότι μπορεί να έχασαν 1-2 κιλά.

 

 

 

πηγή:getactive.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ