Προσέξτε.Δεν είναι το ξαναζεσταμένο ρύζι που προκαλεί δηλητηρίαση.Πότε κινδυνεύετε

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος για δηλητηρίαση είναι μεγάλος, για εσάς και την οικογένειά σας, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα
και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο αργότερα ή την επόμενη μέρα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.
Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες που προκαλούν έμετο ή διάρροια.
Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.


Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε. Αν συμβεί αυτό, θα παρουσιάσετε έμετο, ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το καλύτερο θα ήταν να καταναλώνετε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί.
Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα, ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε.
Μην το κρατήσετε μαγειρεμένο στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε.
Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο. Δηλαδή να μην υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη, π.χ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων.
Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά.

Πηγή: https://eftrogin11.blogspot.com/

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Now Playing
GALAXY 92
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΟΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ